Trabajos en Prensa

Labor conditions of dairy workers. "The case of the dairy region Valle de Lerma, in the province of Salta"

Recibido 06 de febrero de 2019 // Aceptado 27 de septiembre de 2019 // Publicado online 01 de julio de 2020
MARTÍNEZ, G.M.1; BERTONI, E.A.2; PAIS, A.3; MORENO, R.2; GANA, M.4

ORIGINAL PAPER IN SPANISH

ABSTRACT

The dairy production of Salta mainly focuses on the temperate region of intensive exploitation in the Lerma Valley. In the dairy basin of this valley there are 32 dairy farms which on average employ about 7.7 ± 2.9 workers / dairy farm; this represents about 200 families who live from this activity. A survey of 101 workers was carried out with the aim of evaluating the labor status of the workers and identifying limiting aspects regarding the degree of job satisfaction. The average age of workers in the Valley is 38 ± 11.8 years. 59% of the respondents live in the field in which they work. When asked about housing needs, 27% reported that they did not cover basic needs for their family, while 43% stated that they did not have a bathroom inside the house. The salary that the workers perceive in 77% of the cases is fixed rate. As for the rest regime about 50% stated to do it once every 15 days. While 62% of the respondents enjoy the task they do daily, only 45% would recommend it to their children. Based on the results obtained, it is possible to conclude that it is necessary to implement actions tending to improve the working conditions of the wage workers in Valle in order to achieve a higher degree of job satisfaction. Since a person satisfied with his work performs seeks to learn and improve his skills is undoubtedly that contribute this situation will affect positive the productivity of the farm.

Keywords: Argentinea´s northwest, workers, job satisfaction, dairy farm.

 

Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA), Estación Experimental Agropecuaria (EEA) Salta, Ruta Nacional 68, km 172 (4403) Cerrillos, Salta, Argentina. Correo electrónico: martinez.gabriela@inta.gob.ar
2 Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA), Estación Experimental Agropecuaria (EEA) Salta, Instituto de Investigación Animal del Chaco Semiárido (IIACS, INTA Leales), Chañar Pozo s/n (T4113), Tucumán, Argentina.
Universidad Nacional de Salta.
CREA Valles Templados.

Notas Actualidad I+D

  • Estudian la germinación en semillas de yerba mate
    05 de August de 2020

    Especialistas del INTA, del Conicet y de la Universidad de Kentucky –Estados Unidos– evaluaron los procesos de germinación de seis especies del género Ilex. Los resultados permiten obtener información genética de importancia y pueden ser de utilidad para generar protocolos para la propagación de las especies silvestres no cultivadas.

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  • Investigador de INTA elegido por la Sociedad Americana de Ecología como editor en jefe
    29 de July de 2020

    Se trata de Juan Corley, científico de Bariloche y el primer latinoamericano en ganar un concurso para dirigir la prestigiosa publicación Ecological Applications de la entidad que reúne a la comunidad de ecólogos más grande del mundo.

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  • 23 de July de 2020

    Un equipo internacional de investigadores, integrado por especialistas de la Argentina y Alemania, estudió cómo cambia ese equilibrio frente a la intensificación agropecuaria. Los primeros resultados mostraron que numerosas especies de aves modifican su respuesta a medida que el paisaje se transforma.

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  • 22 de July de 2020

    Del lanzamiento participaron Ricardo Yapur –CEO de Rizobacter– y Carlos Parera –director nacional del INTA–. Se trata de un bioinsumo que controla un amplio espectro de patógenos que están presentes en la semilla y en el suelo. El mismo principio activo ya se utiliza en trigo, soja y otros cereales.

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