Trabajos en Prensa

Red nacional de monitoreo de pastizales naturales de Argentina: productividad forrajera de la vegetación extrapampeana

Recibido 23 de marzo de 2017 // Aceptado 17 de julio de 2018 // Publicado online 01 de mayo de 2019
BLANCO, L.J.1; DURANTE, M.2; FERRANTE, D.3; QUIROGA, R.E.4; DEMARÍA, M.5; DI BELLA, C.M.6

Abstract
In Argentina, a significant portion of livestock production (cows, goats, sheeps and camelids) is sustained by the extra-pampean region, mainly supported by the forage contribution of native plant communities. In this context, it is essential to generate tools that allow a sustainable forage management of these environments. During 2006, INTA implemented a national network for monitoring forage productivity of native plant communities. We analyzed the forage productivity of 179 extra-pampean sites involved in the network. We detected regional asymmetries in relation to the number of monitored sites and the length of forage productivity datasets. The best-represented regions were the “ñandubay” district of the Espinal phytogeographical province, the Patagonian steppes, the western end of the Chaco province, and the Puna in Catamarca. Herbaceous forage productivity (HFP) was less than 1,000 kg ha-1 year-1 in 101 of the 179 sites, and the same was true for woody forage productivity (WFP) in the analyzed 85 sites. The highest HFP values were reported in wetlands of Patagonia (“mallines”) and Puna (“vegas”), the “ñandubay” district of the Espinal and riparian communities of Entre Ríos. While the HFP in the wetlands increased significantly with the increase of mean annual temperature (MAT), the HFP of non-wetland sites increased with mean annual rainfall (MAP). Finally, we observed that overgrazed sites had HFP values lower than those sites subject to conservative grazing. These results could be relevant for planning livestock production at regional scale, as well as an input for forage productivity models based on remote sensing.
 

Keywords: forage resources, native plant communities, extra-pampean livestock production.

Autores en colaboración: Adema, E.7; Agüero, W.1; Ahumada, R.4; Andrade, M.3; Arroyo, D.N.5 Barraza, G.8; Behr, S.9; Bendersky, D.10;
Biurrun, F.1; Buono, G.9 Butti , L.7; Caruso, C.11; Celdran, D.J.5; Chicahuala, M.S.5; Ciari, G.11; Gaitan, G.12; García Martínez, G.11; Kunst,
C.8; Lezana, L.13; Lopez, J.8; Luisoni, L.14; Martini, J.P.5; Massa, E.13; Massara Paletto, V.12; Murray, F.15; Nakamatsu, V.9; Oliva, G.3; Opazo,
W.11; Oricchio, P.6; Pizzio, R.10; Siffredi, G.12; Teruel, D.1; Torres, V.3; Utrilla, V.3; Vargas, P.3; Vázquez, P.7; Villablanca, M.16
1Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA), Estación Experimental Agropecuaria (EEA) La Rioja, Ruta Nacional N.o 38 km
267 altura paraje La Llanura CC 26 (5380), Chamical, La Rioja. Correo Electrónico: blanco.lisandro@inta.gob.ar. 2Instituto Nacional
de Tecnología Agropecuaria (INTA), Estación Experimental Agropecuaria (EEA) Concepción del Uruguay, Ruta Provincial 39 km 143,5
(3260), Concepción del Uruguay, Entre Ríos. 3Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA), Estación Experimental Agropecuaria
(EEA) Santa Cruz, Mahatma Gandhi 1322 (9400), Río Gallegos, Santa Cruz. 4Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA),
Estación Experimental Agropecuaria (EEA) Catamarca, Ruta Provincial N.o 33 km 4 (4705) Sumalao, Valle Viejo, Catamarca. 5Instituto
Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA), Estación Experimental Agropecuaria (EEA) San Luis, Ruta Nacional 7 y 8 (5730), Villa
Mercedes, San Luis. 6Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA), Instituto de Clima y Agua, Nicolás Repetto de los Reseros s/n
(1686), Hurlingham, Buenos Aires. 7Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA), Centro Regional (CR) La Pampa, Av. Agustín
Spinetto 785 (6300), Santa Rosa, La Pampa. 8Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA), Estación Experimental Agropecuaria
(EEA) Santiago del Estero, Jujuy 850 (4200), Santiago del Estero. 9Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA), Estación
Experimental Agropecuaria (EEA) Chubut 25 de Mayo 4870 (9100), Trelew, Chubut. 10Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
(INTA), Estación Experimental Agropecuaria (EEA) Mercedes, Juan Pujol al Este s/n (3470), Mercedes, Corrientes. 11Instituto Nacional de
Tecnología Agropecuaria (INTA), Estación Experimental Agropecuaria (EEA) Esquel, Chacabuci 513 (9200), Esquel, Chubut. 12Instituto
Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA), Estación Experimental Agropecuaria (EEA) Bariloche, Modesta Victoria 4450 (8400), San
Carlos de Bariloche, Río Negro. 13Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA), Estación Experimental Agropecuaria (EEA)
Paraná, Ruta 11, km 12,5 (3101), Oro Verde, Paraná, Entre Ríos. 14Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA), Estación
Experimental Agropecuaria (EEA) Reconquista, Ruta 11 km 773 (3567), Reconquista, Santa Fe. 15Instituto Nacional de Tecnología
Agropecuaria (INTA), Estación Experimental Agropecuaria (EEA) Valle Inferior, Ruta Nacional 3 km 971, Camino 4 IDEVI (8500), Viedma,
Río Negro. 16Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca de Río Negro, Belgrano 544 (8500), Viedma, Río Negro.

 

Notas Actualidad I+D

  • Cultivos transgénicos, el reto de crear una papa más resistente
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    Desde hace más de 20 años, un equipo de investigadores del INTA trabaja en el desarrollo de un producto que pueda resistir el ataque de las dos enfermedades virósicas más importantes del cultivo de papa. Con herramientas de ingeniería genética, avanzan en la creación de una variedad con buena calidad para su consumo directo e industrial.

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  • Revista RIA presenta su número de abril
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