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ISSN 1669-2314 | ISSN 0325-8718

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Effect of alfalfa, concentrate and ryegrass diets on guinea pig production variables

Herrera, H., Niño, J.A., Torrel, T., Vargas-Rocha, L.A.

The present research evaluates the productive performance of guinea pigs fed with two different feed rations. Three groups of 15 male Peruvian guinea pigs were formed, each with three repetitions of five individuals. The guinea pigs in the control group (T0) were fed only with alfalfa, the first treatment group was fed with a combination of alfalfa and concentrated feed in a 3:1 ratio, respectively (T1), and the second experimental group was fed with ryegrass and the same balanced supplement, also in a 3:1 ratio (T2). At the end of the nine-week study, the average live weights obtained were 917.67 g in T0, 948.13 g in T1, and 911.60 g in T2. The average feed intake based on dry matter per guinea pig/day was increased gradually, with lower quantities for the group of guinea pigs fed only with alfalfa and higher quantities for the group of guinea pigs fed with ryegrass and concentrated feed. The feed conversion was better in T1 compared to the other two groups (p = <0.001). It is concluded that guinea pigs fed with alfalfa and supplemented with concentrated feed show greater weight gain.

Keywords: Cavia porcellus, feeding, weight gain, feed conversion, production.

 

RESUMEN

En esta investigación, se evalúa el desempeño productivo en cuyes alimentados con dos raciones alimenticias distintas. Se formaron tres grupos de 15 cuyes machos de la raza Perú, cada uno con tres repeticiones de cinco individuos. Los cuyes del grupo de control (T0) fueron alimentados únicamente con alfalfa; el primer grupo de tratamiento, con alfalfa y alimento concentrado en proporciones de 3:1, respectivamente (T1); y el segundo grupo experimental, con ryegrass y el mismo suplemento balanceado, también en proporción 3:1 (T2). Al culminar el estudio de nueve semanas, se obtuvieron pesos vivos promedios de 917,67 g en el T0 , 948,13 g en el T1 y 911,60 g en el T2. La ingesta media de alimento con base en materia seca por cuy/día fue creciente, con aumentos menores para el grupo de cuyes alimentados únicamente con alfalfa y mayores para el grupo de cuyes alimentados con ryegrass y alimento balanceado. La conversión alimenticia fue mejor en el T1 en comparación con los otros dos grupos (p = <0.001). Se concluye que, los cuyes alimentados con alfalfa y adición de concentrado tienen una mayor ganancia de peso.

Palabras clave: Cavia porcellus, alimentación, ganancia de peso, conversión alimenticia, producción.

Contact: Vargas-Rocha, L.A. lvargasr17_1@unc.edu.pe

DOI: https://doi.org/10.58149/9drd-9c51

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