This publication is the property of the National Institute of Agricultural Technology. Rivadavia 1439. CABA. Buenos Aires, Argentina

ISSN 1669-2314 | ISSN 0325-8718

|

Objectives and modern techniques in pea (Pisum sativum L.) breeding in Argentina: A review

Espósito, M.A., García, A.N., Guindón, M.F., Cazzola, F., Bermejo, C., Gatti, I.

Pea is considered an essential component of sustainable farming systems. The main objective of pea researchers in Argentina and worldwide is to improve yield components and composition of the seed to enhance nutritional characteristics. Breeding programs that use conventional and nonconventional techniques are a very important tool to develop new varieties that can be used more efficiently in production systems but also adapt to changing market needs.

Keywords: pea breeding, molecular markers, induced mutations, genetic engineering.

 

RESUMEN

El cultivo de arveja o guisante se considera un componente esencial de los sistemas agrícolas sostenibles. El principal objetivo de los investigadores de arveja en Argentina y en todo el mundo es mejorar los componentes del rendimiento y la composición de la semilla para mejorar las características nutricionales. Los programas de mejoramiento genético que utilizan técnicas convencionales y no convencionales son una herramienta muy importante slot gacor hari ini para desarrollar nuevas variedades que puedan ser utilizadas más eficientemente en los sistemas de producción pero que también se adapten a las necesidades cambiantes del mercado.

Palabras clave: mejora genética de arveja, marcadores moleculares, mutaciones inducidas, ingeniería genética.

 

Contact: Espósito, M.A. esposito.maria@inta.gob.ar

Doi https://doi.org/10.58149/3d1f-3n65

INDEXING